Grønt samarbejde

På Københavns Universitet har vi en ambition om at styrke samarbejdet og samspillet med omverdenen. Det gælder især i den grønne omstilling, hvor vores samlede forskning på tværs af fakulteterne giver et helhedsperspektiv på udfordringer og løsninger.

Samarbejd med vores forskere og studerende

Er du fra en virksomhed, organisation eller myndighed kan du samarbejde med vores:

  • forskere, for eksempel i
    • fælles forskningsprojekter
    • strategiske partnerskaber
  • studerende, for eksempel i forbindelse med
    • projektarbejde
    • praktikforløb
    • studiejob
    • ansættelse af færdiguddannede kandidater

 

Green Solutions Centre

Green Solutions Centre (GSC) er en central motor på universitetet i arbejdet med at udvikle helhedsorienterede løsninger til den grønne omstilling og en bæredygtig fremtid. Det sker på tværs af alle vores forskningsdiscipliner og i samarbejde med virksomheder, kommuner, interesseorganisationer og andre parter.

GSC driver desuden en række tværfaglige forskningsnetværk og "levende laboratorier"-projekter og støtter uddannelse af kandidater og forskere.

Eksempler på vores samarbejde

For at gøre dig klogere på mulighederne for samarbejde med Københavns Universitet har vi udvalgt 11 eksempler på forskningsprojekter, der er lavet i tæt samarbejde mellem vores forskere og forskellige eksterne partnere.

Partnerships as Driver for Low-Carbon Transitions in Urban Food Systems

Madiværksætterhuset Kitchen Collective og forskere fra de humanistiske videnskaber satte sammen fokus på de kulturelle aspekter og drivkræfter bag en grøn omstilling af Københavns fødevaresystem.

Projektet undersøgte kritisk, hvordan bæredygtighedsorienterede fødevareiværksættere sammen med etablerede aktører opererer i "transitionsdrevne partnerskaber", hvor målet er at innovere og accelerere udviklingen af ​​bæredygtige fødevaresystemer i byerne.

Læs mere om Partnerships as Driver for Low-Carbon Transitions in Urban Food Systems (på engelsk)

Cattle Crossroads – Researching Danish livestock production for the future

Sammen med det økologiske landbrug Kollemosegaard havde forskere fra Det Humanistiske Fakultet og veterinærvidenskaberne sat kvægproduktionen under lup.

Projektet udforskede, hvilken viden der kræves for at producere kvæg til en grøn fremtid. Formålet var at opbygge en kapacitet til at navigere i de korsveje, som husdyrproduktion står ved i en tid med klimaforandringer.

Læs mere om Cattle Crossroads – Researching Danish livestock production for the future (på engelsk)

H2ignite

I tæt samarbejde med europæiske videns- og erhvervspartnere og myndigheder arbejder vores forskere på et projekt om omstilling til grøn brint i Nordsø-regionen.

Her bygger de bro mellem erhverv, innovation og politik med det formål at sikre klimaomstilling, energisikkerhed og økonomisk vækst i regionen.

Læs mere om H2ignite (på engelsk)

Green transition and the Law of Shipping (GreenLaSH)

Sammen med blandt andre Danske Rederier og A.P. Møller – Mærsk, Norden arbejder vores forskere fra Det Juridiske Fakultet på at reducere skibsfartens CO2-udledning. Det gør de ved at analysere konsekvenserne på industriniveau og udvikle de regulatoriske initiativer på internationalt (IMO) og EU-niveau.

Hovedfokus er på kontrakt- og ansvarsspørgsmål, der er relevante for forskellige aktører i skibsfartsindustrien, herunder redere, befragtere, lastejere og havne.

Læs mere om Green transition and the Law of Shipping (på engelsk)

The Danish Model for Citizen Engagement in the Renewable energy Transition (DART)

Dette projekt har fokus på offentlig modstand, borgerengagement og demokratisk deltagelse i forbindelse med den grønne omstilling i Danmark. Målet er blandt andet at designe nye modeller, der fremmer borgernes engagement i de demokratiske processer.

Forskningsprojektet er lavet i samarbejde mellem blandt andre European Energy, Copenhagen Infrastructure Partners, Mærsk McKinney Møller Center for Zero Carbon Shipping og KU's forskere på tværs af Det Samfundsvidenskabelige Fakultet og Det Juridiske Fakultet.

Læs mere om The Danish Model for Citizen Engagement in the Renewable energy Transtion (på engelsk)

Lokale Landvindinger – Landskabsfortællinger og samskabelse i multifunktionel jordfordeling

Foto: Inge-Merete Hougaard

I tæt samarbejde med praksispartnere fra Naturstyrelsen Himmerland og Mariagerfjord, Randers og Viborg Kommune undersøger forskere fra antropologi og landskabsarkitektur tre cases. Alle har de fokus på multifunktionel jordfordeling i det sydlige Himmerland – Glenstrup Sø, Nørreådalen og Skalsådalen – som en vej til at nedbringe landbrugets CO2-udslip.

Projektet undersøger, hvordan fortællinger om landskabet bruges i forhandlinger af de mange hensyn, og udvikler fortællinger som metode til at sikre lokal samskabelse.

Læs mere om Lokale Landvindinger – Landskabsfortællinger og samskabelse i multifunktionel jordfordeling

Building Resilience to Climate-Sensitive Mosquito-Borne Viral Diseases

Foto: Otis Sloan Wood

Hvordan kan man identificere og afprøve bæredygtige interventioner for at minimere risikoen for hospitalssmitte og epidemisk spredning af klimafølsomme myggebårne virussygdomme, for eksempel dengue og zika?

Det undersøger forskere fra det sundhedsvidenskabelige felt sammen med vidensinstitutioner, myndigheder og andre partnere på tværs af Zanzibar.

Målet er at forebygge, at hospitaler udvikler sig til hotspots for igangsættelse og spredning af udbrud af infektionssygdomme.

Læs mere om Mosquito-Borne Disease (MBD) Free-projektet (på engelsk)

Mitigation of climate impacts from plant production with biochar from straw and biogas digestates (MitiChar)

Forskere fra plantevidenskab undersøgte sammen med Stiesdal, HedeDanmark, Agrovi og Aarhus Universitet biokuls potentiale for at afbøde klimapåvirkningen fra planteproduktion. Landbrugsplanteproduktion udleder store mængder N2O – en drivhusgas, der er 300 gange stærkere end CO2.

MitiChar havde til formål at identificere mekanismer, der gør det muligt for biokul at reducere N2O-emissioner. Desuden blev biokuls evne til at lagre kulstof og forbedre jordens sundhed undersøgt – sammen med barriererne for implementering af biokul.

Læs mere om biokul-projektet MitiChar (på engelsk)

Advancing the Quality of plant-based Raw materials and Ingredients for Food applications (AQRIFood)

I dette projekt er Københavns Universitet gået sammen med Aarhus og Aalborg universiteter og en lang række partnere inden for landbrugs- og fødevaresektoren – blandt andre Carlsberg, Arla Foods, DRYK, Crispy Food, Organic Plant Protein, DLG, DAKOFO, Chr. Hansen, Novozymes og Danish Crown.

Formålet er at udvikle plantebaserede fødevarer af høj kvalitet. Det kræver, at dansk landbrug hurtigere vil kunne opskalere produktionen af havre, ærter og hestebønner. I dag opfylder plantebaserede fødevarer fremstillet af disse afgrøder ikke de nødvendige kvalitetskrav.

Læs mere om det plantebaserede fødevareprojekt AQRIFood (på engelsk)

Bioflavoring brewer’s spent grain by edible mushroom mycelium in solid-state fermentations (MYCOFLAVOR)

Sammen med Copenhagen Business School og eksterne partnere inden for fødevareteknologi (Swan Neck Bio, Circular Food Technology (AGRAIN)) undersøger vores forskere fra Institut for Fødevarevidenskab (KU FOOD), hvordan man kan introducere smagsvarianter baseret på spent grain (restproduktet) som alternativ til kød.

Målet er at fremstille et naturligt, mindre forarbejdet produkt og undersøge det fermenterede produkts miljømæssige og økonomiske bæredygtighed.

Læs mere om MYCOFLAVOR-projektet (på engelsk)

Photochemical eradication of methane from animal production (PERMA)

Foto: Morten Krogsbøll

Et forskerhold fra Kemisk Institut på Københavns Universitet er gået sammen med eksterne partnere i et projekt om at fjerne metan fra luften. De har påvist, at det kan lade sig gøre i den reaktor, der er bygget i forbindelse med projektet.

Forskningen er lavet i et samarbejde med Aarhus Universitet, Arla, Skov og KU spin-out virksomheden Ambient Carbon.